Vizualizare endoscopica in Narrow Band Imaging (NBI) | Endoscopie digestiva cu Narrow Band Imaging | Gastroenterologie in policlinica Titan sector 3 Bucuresti | Alexdor Medical
Alexdor Medical - Gastroenterologie, Consultatie de specialitate, Ecografie 4D Doppler color in policlinica Titan sector 3 Bucuresti Protocol pentru programari la consultatie de specialitate in contextul epidemiologic COVID-19
 

Endoscopie digestivă
 
cu sistemul Olympus NBI

 
(Narrow Band Imaging)


 

  Ce este vizualizarea endoscopică prin NBI?
 
 Narrow Band Imaging (pe scurt NBI) este o tehnica de vizualizare inventata de producatorul de endoscoape Olympus din Japonia. Modul de vizualizare NBI permite o imagine superioara a mucoasei digestive, inclusiv a vaselor de sange si a tesuturilor din aceasta mucoasa.
 
 Cum functioneaza NBI? Endoscopul are o sursa de lumina proprie care furnizeaza lumina alba. In modul NBI, lumina alba este filtrata in nuante de lumina cu doua lungimi de unda diferita. Aceste lungimi de unda au fost selectate asa incat sa fie absorbite de pigmentul hemoglobina din celulele rosii (eritrocite) aflate in vasele de sange, dar reflectate de testurile adiacente. In acest fel, este creat un contrast sporit intre vasele de sange din mucoasa digestiva si tesuturile invecinate.
 
  De ce este important acest lucru? Pentru depistarea precoce a tumorilor digestive şi altor leziuni inflamatorii din peretele digestiv. Pentru a-şi sustine creşterea accelerata, tumorile au nevoie sa primeasca cantitati mari de energie şi nutrienti. Aceasta energie poate fi furnizata doar prin fluxul sangvin, de aceea tumorile "pacalesc" organismul şi îl determina sa creeze vase de sange noi. Acest proces este numit neo-angiogeneză şi permite creşterea unei tumori prin crearea de vase de sange în jurul şi în interiorul ei.
 
  Însă tocmai acest proces de vascularizare poate fi cheia depistării precoce a tumorilor. Dacă am putea observa la timp vasele de sânge numeroase din jurul unei arii de mucoasă, atunci am putea depista timpuriu o tumoră. Aici intervine sistemul de vizualizare NBI, care crează un constrast sporit între vasele de sange şi ţesuturile adiacente. Astfel, NBI este de mare ajutor pentru depistarea şi analiza acestor arii lezionale.
 

Sistemul NBI creeaza un contrast marit intre vasele de sange si tesuturile adiacente
 
[ Lumina filtrată este absorbită de vasele de sânge, dar reflectată de ţesuturile adiacente. Astfel,
vizualizarea în NBI creşte contrastul între vase şi ţesuturi, permiţând depistarea leziunilor digestive ]

  Care sunt avantajele vizualizării endoscopice prin NBI?
 
 O afectiune depistată la timp este mai usor de tratat, iar prognosticul pentru pacient este mai bun. Depistarea precoce este cu atat mai importantă în cazul tumorilor maligne, unde un diagnostic stabilit în timp util poate face o diferenţă foarte mare pentru respectivul pacient. De aceea, scopul evaluării endoscopice este detectarea leziunilor digestive, cât mai timpuriu posibil.
 
 Dupa cum am vazut mai sus, sistemul NBI creeaza un contrast marit între vasele de sange superficiale si tesuturile adiacente acestora si delimitează mai bine ariile lezionale de zonele sănătoase invecinate. În acest fel, vizualizarea NBI este de mare ajutor în diagnosticarea timpurie a tumorilor digestive, dar si a altor afectiuni inflamatorii.
 
 Iată cateva exemple de vizualizare endoscopica în lumina alba comparata cu o imagine a aceleaşi arii de mucoasa digestiva, însa obtinuta prin NBI.
 
 Exemplul 1  Gastrita antrala eroziva
 
 Pacientă în vârstă de 46 de ani, fără afectiuni digestive diagnosticate anterior, prezinta balonare si dureri abdominale care survin după mese. Are rezultat pozitiv la testul hemoragiilor oculte in fecale. De asemenea, are rezultat pozitiv la testul antigen
Helicobacter pylori in materii fecale. In timpul endoscopiei digestive superioare este diagnosticata gastrita antrala papulo-eroziva. Vizualizarea papulelor erozive este imbunatatita in modul Narrow Band Imaging (NBI).

Gastrita antrala in lumina alba
 
[ Gastrita antrală în lumină albă ]
Gastrita antrala in NBI
 
[ Gastrita antrală în N.B.I. ]
 

 Exemplul 2  Ulcer duodenal acut
 
 Aceeasi pacientă în vârstă de 46 de ani din Exemplul 1 descris mai sus. În timpul endoscopiei digestive superioare descrise anterior, dupa traversarea stomacului s-a pătruns in duoden, unde a fost diagnosticat ulcer duodenal acut. Vizualizarea prin NBI permite o rezolutie superioară a ariei afectate de leziunea duodenală.

Ulcer duodenal acut in lumina alba
 
[ Ulcer duodenal acut în lumină albă ]
Ulcer duodenal acut in NBI
 
[ Ulcer duodenal acut în N.B.I. ]
 

 Exemplul 3  Cancer gastric
 
 Pacient în vârstă de 63 de ani, acuză dureri abdominale, balonare şi respiratie urat mirositoare. Endoscopia digestiva superioara cu vizualizare conventionala (în lumină albă) identifică in antrul gastric o leziune usor elevată faţă de planul peretelui gastric. La vizualizare prin NBI se observa o leziune bine demarcată de zona adiacentă, cu aspect neregulat si cu o retea vasculară densă, atat in jurul, cat si in masa leziunii. Aspectul este sugestiv pentru procesul de neo-angiogeneză (vezi mai sus). Examenul histopatologic al probei prelevate in cadrul endoscopiei confirma diagnosticul de cancer gastric.

Cancer gastric vizualizat in lumina alba
 
[ Cancer gastric vizualizat în lumină albă ]
Cancer gastric vizualizat in NBI
 
[ Cancer gastric vizualizat în N.B.I. ]
 

  Prevenţia activă prin imagistică medicală
 
  Un stil de viaţă sănătos este necesar, dar nu suficient pentru a ţine afecţiunile medicale la distanţă. Indiferent cât de sănătos este stilul propriu de viaţă, anumiţi factori de risc precum moştenirea genetică şi vârsta nu sunt modificabili şi ca urmare nu pot fi preveniţi. De aceea, pentru a evita falsul confort dat de starea de sănătate aparentă este indicată
prevenţia activă.
 
  Conceptul de prevenţie activă porneşte de la faptul că boli incurabile precum cancerul gastric necesită foarte mulţi ani de la prima inflamaţie până la debutul malignităţii. Sănătatea aparentă se referă la intervalul de timp în care pacientul nu simte niciun disconfort (simptom), deşi boala este prezentă, dar evoluează silenţios, subclinic. Prevenţia activă presupune efectuarea unor investigaţii precum ecografia sau endoscopia digestivă în scop profilactic, pentru a depista afecţiuni în fază precoce, atunci când acestea pot fi tratate eficient, prevenind evoluţia lor către forme incurabile.
 


 
A preveni este mai uşor decât a trata
 

 Un control medical de rutină poate salva viaţa dumneavoastră sau a unei persoane dragi prin depistarea la timp a unei posibile afecţiuni grave, atunci când tratarea acesteia are şanse mari de reuşită.
 

 Vă invităm să ne contactaţi în vederea programării unui consult de rutină, chiar dacă sănătatea dumneavoastră este bună, şi cu atât mai mult dacă prezentaţi unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • disconfort abdominal sau indigestie repetată;
  • senzaţia repetată de balonare;
  • senzaţia de arsură gastrică sau arsură "în capul pieptului";
  • urme de sânge prezent în scaun (fie roşu deschis sau foarte închis la culoare);
  • vomitat repetat sau vomitat cu urme de sânge prezente;
  • pierdere în greutate fără un motiv aparent;
  • senzaţia persistentă de epuizare.
sus      
Vă mulţumim că aţi ales clinica Alexdor Medical. Gastroenterologie în policlinica Titan sector 3 Bucuresti.
 
Copyright © 2008-2020 Alexdor Medical.              Informare GDPR