Regim alimentar in afectiuni hepatice - Regim alimentar in hepatita cronica, steatoza hepatica, ciroza hepatica, litiaza biliara
Colonoscopia previne cancerul de colon si rect
Pregatirea pentru investigatii medicale
Cazuri clinice cu exemple medicale relevante discutate
Alexdor Medical - Ecografie 4D Doppler color, Endoscopie digestiva superioara, Colonoscopie, Medicina muncii
 

Regim Igieno Dietetic
 
În Afecţiunile Hepatice

 

 

 Indicatii: hepatita cronica, steatoza hepatica ("ficat gras"), ciroza hepatica, dislipidemii.

 Pacientii cu afectiuni hepatice necesita o alimentatie corecta pentru a preveni complicatiile si malnutritia. Supravegherea atenta a regimului alimentar si adoptarea unui stil de viata echilibrat sunt esentiale in tratamentului bolilor hepatice.

 Prin recomandarile de mai jos se urmareste excluderea din stilul de viata a factorilor care pot leza testul hepatic:

 1. Bauturile alcoolice de orice tip trebuie evitate complet. In caz contrar, ciroza hepatica apare frecvent si poate duce la deces.
 
 2. Folositi cu prudenta si numai la recomandarea doctorului medicamentele, indeosebi cele hepatotoxice precum paracetamolul.
 
 3. Evitati expunerea la substante toxice (diluanti, vopseluri, combustibili, metale grele, etc).
 
 4. Evitati surmenajul, stresul excesiv, eforturile fizice mari. Efortul fizic moderat si respectarea programului zilnic de odihna sunt benefice.
 
 5. Mentineti greutatea normala a corpului pentru a preveni acumularea excesiva de grasime in tesutul hepatic.
 
 6. Serviti cinci mese pe zi (3 mese principale si 2 gustari intermediare) la ore regulate. Atat mesele copioase cat si 'saritul peste mese' trebuie evitate.
 
 7. Alimentele se consuma la temperatura corpului, cu masticatie corecta.
 
 8. Regimul are la baza consumul de alimente proaspete, in cantitati corespunzatoare si gatite dietetic prin fierbere, la cuptor sau pe gratar.
 
 9. Se renunta la alimentele preparate prin prajire sau afumare, condimentate excesiv, conservate sau aditivate chimic. Evitati consumul excesiv de alimente grase sau dulci si reduceti aportul de ioni de sodiu (din sare de bucatarie, bicarbonat de sodiu, etc).
 
 10. Pentru prevenirea complicatiilor urmati intocmai recomandarile medicului gastroenterolog si monitorizati evolutia vindecarii prin controale medicale periodice.
 
    Exemple de alimente:
 
 - Paste fainoase din faina integrala bine fierte, cereale integrale, orez brun;
 
 - Legume proaspat preparate, sauteuri, salate asezonate cu ulei de masline si zeama de lamaie. Se evita consumul de castraveti, gulii, varza, vinete, ceapa, usturoi, muraturi sau cartofi prajiti;
 
 - Fructe proaspete, bine coapte. Se exclud insa nuci, alune, migdale, smochine, curmale;
 
 - Carne fara grasime de vita sau pasare (fara piele), peste proaspat sau congelat. Se evita carnea grasa sau prajita, mezelurile, carnea tocata si condimentata, icrele si pestele gras;
 
 - Oua preparate numai prin fierbere, maxim 2 pe saptamana. Se evita ouale in litiaza biliara;
 
 - Lapte degresat, iaurt si branza sau cas desarate, se evita branzeturile fermentate;
 
 - Grasimi vegetale (ulei de masline sau floarea soarelui), maxim 50 grame/zi. Se evita prajeli, maioneza si grasimi animale precum untura, seu, slanina;
 
 - Se pot consuma condimente blande precum patrunjel, marar, leustean, dafin, cimbru, telina sau zeama de lamaie. Se evita consumul de piper, ardei iute, mustar, hrean;
 
 - Se pot consuma in cantitati reduse miere de albine, marmelada, magiun sau prajituri preparate din aluat uscat. Se exclud prajituri cu unt, cacao, frisca sau multe galbenusuri de ou, cozonacul, clatitele si gogosile precum si ciocolata si inghetata;
 
 - Hidratarea prin aport de apa plata, ceai hepatic, sucuri naturale de fructe este benefica. Este permis consumul unei cesti de cafea naturala pe zi. Se evita orice tip de bautura alcoolica si bauturile cu indulcitori, coloranti si alti aditivi chimici.

       In plus, incepand cu varsta de 40 de ani efectuati anual o ecografie abdominala precum si o endoscopie digestiva superioara la intervale de 3 ani, respectiv o colonoscopie la intervale de 5 ani pentru a depista si trata la timp eventualele afectiuni cu localizare la nivelul abdomenului sau tubului digestiv.

 

 

Revenire la pagina de ecografie.
 
Revenire la articolul despre hepatita cronica virala.

 
sus      
 
Va multumim ca ati ales Alexdor Medical pentru a avea grija de sanatatea dumneavoastra.