Regim alimentar in afectiuni digestive - Regim pentru ulcer gastric - Regim pentru gastrita, esofagita, hernie hiatala
Colonoscopia previne cancerul de colon si rect
Pregatirea pentru investigatii medicale
Cazuri clinice cu exemple medicale relevante discutate
Alexdor Medical - Ecografie 4D Doppler color, Endoscopie digestiva superioara, Colonoscopie, Medicina muncii
 

Regim Igieno Dietetic
 
În Afecţiuni Eso-Gastro-Duodenale

 

 

 Indicatii: boala de reflux gastro-esofagian, esofagita, hernie hiatala, dispepsie, gastrita, ulcer gastric, duodenita, ulcer duodenal.

 Afectiunile cronice ale esofagului, stomacului si duodenului necesita urmarea unui regim alimentar de crutare digestiva care insoteste tratamentul recomandat de medicul gastroenterolog.

 Prin acest regim se urmareste excluderea din alimentatie a oricarui factor care poate irita segmentele superioare ale tubului digestiv:

 1. Se opreste definitiv fumatul.
 
 2. Se reduce consumul de alcool si cafea mai ales inainte de masa.
 
 3. Reduceti stresul. Faceti exercitii fizice minim 60 de minute pe zi, dintre care 15 minute inviorarea de dimineata.
 
 4. Mentineti greutatea normala a corpului.
 
 5. Folositi cu prudenta si numai la recomandarea doctorului medicamente agresive pentru stomac (antiinflamatoare precum aspirina, ibuprofenul, etc).
 
 6. Mesele vor fi ritmice (la interval de 3-4 ore) si reduse cantitativ. Mancati regulat trei mese pe zi cu doua gustari usoare intercalate intre ele.
 
 7. Alimentele se consuma la temperatura corpului, cu masticatie corecta.
 
 8. Lichidele se consuma fie cu 30 de minute inaintea mesei sau la 2 ore dupa masa. Se evita consumul de bauturi carbogazoase.
 
 9. Dupa masa nu va intindeti in pat, nu va aplecati si evitati efortul fizic intens. O plimbare usoara de 10-15 minute va este insa indicata.
 
 10. Se evita: condimentele tari, alimentele acide (otet, muraturi), mancarurile afumate, prajite sau conservate, mezelurile si dulciurile. Se evita temporar citricele, bulionul si pasta de tomate, precum si zeama de la supa sau ciorba de carne.
 
 11. Se poate consuma orice aliment care nu se regaseste in categoriile enumerate mai sus si care nu irita tubul digestiv. Exemplu: supe de zarzavat, ghiveci de legume, carne slaba fie in supa (fara zeama), fie gatita la cuptor sau pe gratar, salata de cruditati fara otet sau lamaie adaugate, oua fierte, branza dulce, etc.
 
 12. Pentru prevenirea complicatiilor urmati intocmai recomandarile medicului curant si monitorizati evolutia vindecarii prin controale medicale periodice.

       In plus, incepand cu varsta de 40 de ani efectuati o endoscopie digestiva superioara la intervale de 3 ani, respectiv o colonoscopie la intervale de 5 ani pentru a depista si trata la timp eventualele afectiuni ale tubului digestiv.

 

 

Revenire la pagina de endoscopie digestiva superioara.

 
sus      
 
Va multumim ca ati ales Alexdor Medical pentru a avea grija de sanatatea dumneavoastra.