Când este necesară recoltarea unei biopsii?
Prelvarea unei biopsii este efectuată dacă sunt îndeplinite simultan două condiţii: pacientul este de acord cu recoltarea, iar leziunea inflamatorie diagnosticată endoscopic necesită această prelevare.
Atunci când medicul gastroenterolog depistează endoscopic o inflamaţie, acesta poate considera necesară prelevarea unei biopsii pentru edificare suplimentară asupra leziunii respective, ţinând cont de diverşi factori. Astfel, în decizia de a preleva biopsia sunt luaţi în calcul factori precum: aspectul macroscopic al leziunii inflamatorii, prezenţa anumitor factori agresivi (ex. refluxul biliar, etc), istoricul medical al pacientului, boli neoplazice digestive la rudele apropiate ale pacientului, etc.
Prelevarea biopsiei în cadrul endoscopiei digestive nu este dureroasă nici în timpul recoltării, nici ulterior.
Biopsia oferă informaţii medicului gastroenterolog încă din momentul prelevării acesteia. Astfel, o biopsie care este suplă la prelevare sugerează un ţesut elastic în profunzime, ceea ce este de bun augur. În schimb, o biopsie care este rigidă la prelevare indică de regulă o inflamaţie cronică care afectează în profunzime ţesutul de unde are loc prelevarea.
Analiza histopatologică a biopsiei oferă informaţii exacte despre natura leziunii inflamatorii, gradul de activitate al inflamaţiei, dacă au aparut modificări de arhitectură a ţesuturilor (ex. metaplazie, displazie), etc. În plus, dacă proba este prelevată din stomac, analiza histopatologică va determina dacă există o infecţie cu bacteria Helicobacter pylori.
Informaţiile furnizate de analiza histopatologică a biopsiei recoltate endoscopic sunt necesare pentru a stabili diagnosticul exact. În baza acestui diagnostic exact, medicul gastroenterolog poate apoi emite recomandări igieno-dietetice şi terapeutice eficace. De asemenea, tot în baza acestor informaţii este stabilit planul de monitorizare ulterior.