Recoltarea biopsiei in timpul endoscopiei superioare sau colonoscopiei permite completarea diagnosticului macroscopic cu examenul histopatologic
Alexdor Medical - Gastroenterologie, Consultatie de specialitate, Ecografie 4D Doppler color in policlinica Titan sector 3 Bucuresti Protocol pentru programari la consultatie de specialitate in contextul epidemiologic COVID-19
 

Prelevarea biopsiei
 
în cadrul endoscopiei digestive

 
(Prelevarea probei biologice)


 

  Ce este o biopsie?
 
 În cadrul endoscopiei digestive, biopsia reprezintă o probă biologică de foarte mici dimensiuni care este prelevată endoscopic de la nivelul segmentului de tub digestiv afectat de o leziune inflamatorie. Recoltarea biopsiei se face numai cu acordul pacientului şi are totdeauna ca scop obţinerea de informaţii de natură histopatologică, pe care medicul le consideră ca fiind absolut necesare pentru a completa diagnosticul macroscopic stabilit prin vizualizarea endoscopică a tubului digestiv.

 Prin canalul de lucru al endoscopului medicul gastroenterolog introduce o pensă de prelevare (forceps) care recoltează o probă cu dimensiunea în jur de 1-2 milimetri. Această probă este apoi transferată într-un recipient cu soluţie apoasă de formaldehidă (formol) şi trimisă către laboratorul de histopatologie.
 
 În laborator, medicul histopatolog analizează proba biologică sub microscop. Dacă este nevoie, proba este tratată chimic (prin aplicare de coloraţii, etc) pentru a obţine informaţiile necesare.
 
 Când analiza este terminată, medicul histopatolog redactează un rezultat scris pe care îl remite medicului gastroenterolog. O parte din proba de biopsie este păstrată de către laborator pentru o eventuală a doua opinie.

O proba biologica (biopsie) intr-un recipient cu formol
 
[ Biopsie în recipient ]
 

  Când este necesară recoltarea unei biopsii?
 
 Prelvarea unei biopsii este efectuată dacă sunt îndeplinite simultan două condiţii: pacientul este de acord cu recoltarea, iar leziunea inflamatorie diagnosticată endoscopic necesită această prelevare.
 
 Atunci când medicul gastroenterolog depistează endoscopic o inflamaţie, acesta poate considera necesară prelevarea unei biopsii pentru edificare suplimentară asupra leziunii respective, ţinând cont de diverşi factori. Astfel, în decizia de a preleva biopsia sunt luaţi în calcul factori precum: aspectul macroscopic al leziunii inflamatorii, prezenţa anumitor factori agresivi (ex. refluxul biliar, etc), istoricul medical al pacientului, boli neoplazice digestive la rudele apropiate ale pacientului, etc.
 
 Prelevarea biopsiei în cadrul endoscopiei digestive nu este dureroasă nici în timpul recoltării, nici ulterior.
 
 Biopsia oferă informaţii medicului gastroenterolog încă din momentul prelevării acesteia. Astfel, o biopsie care este suplă la prelevare sugerează un ţesut elastic în profunzime, ceea ce este de bun augur. În schimb, o biopsie care este rigidă la prelevare indică de regulă o inflamaţie cronică care afectează în profunzime ţesutul de unde are loc prelevarea.
 
 Analiza histopatologică a biopsiei oferă informaţii exacte despre natura leziunii inflamatorii, gradul de activitate al inflamaţiei, dacă au aparut modificări de arhitectură a ţesuturilor (ex. metaplazie, displazie), etc. În plus, dacă proba este prelevată din stomac, analiza histopatologică va determina dacă există o infecţie cu bacteria
Helicobacter pylori.
 
 Informaţiile furnizate de analiza histopatologică a biopsiei recoltate endoscopic sunt necesare pentru a stabili diagnosticul exact. În baza acestui diagnostic exact, medicul gastroenterolog poate apoi emite recomandări igieno-dietetice şi terapeutice eficace. De asemenea, tot în baza acestor informaţii este stabilit planul de monitorizare ulterior.

prelevare biopsie din antru gastric pentru gastrita papulo-eroziva
 
[ Prelevarea unei biopsii din antrul gastric ]
prelevare biopsie din corp gastric pentru ulcer gastric
 
[ Prelevarea unei probe din corpul gastric ]
 

  Prevenţia activă versus starea de sănătate aparentă
 
  Un stil de viaţă sănătos este necesar, dar nu suficient pentru a preveni afecţiunile medicale. Indiferent cât de sănătos este stilul propriu de viaţă, anumiţi factori de risc precum moştenirea genetică şi vârsta nu sunt modificabili şi ca urmare nu pot fi preveniţi. De aceea, pentru a evita falsul confort dat de starea de sănătate aparentă se recomandă prevenţia activă.
 
  Conceptul de
prevenţie activă porneşte de la faptul că boli incurabile precum cancerul gastric necesită foarte mulţi ani de la prima inflamaţie până la debutul malignităţii. Sănătatea aparentă se referă la intervalul de timp în care pacientul nu simte niciun disconfort (simptom), deşi boala este prezentă, dar evoluează silenţios, subclinic. Prevenţia activă presupune efectuarea unor investigaţii precum ecografia, endoscopia digestivă superioară sau colonoscopia în scop profilactic, pentru a depista afecţiuni în fază precoce, atunci când acestea pot fi tratate eficient, prevenind evoluţia lor către forme incurabile.
 


 
A preveni este mai uşor decât a trata
 

 Un control medical de rutină poate salva viaţa dumneavoastră sau a unei persoane dragi prin depistarea la timp a unei posibile afecţiuni grave, atunci când tratarea acesteia are şanse mari de reuşită.
 

 Vă invităm să ne contactaţi în vederea programării unui consult de rutină, chiar dacă sănătatea dumneavoastră este bună, şi cu atât mai mult dacă prezentaţi unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • disconfort abdominal sau indigestie repetată;
  • senzaţia repetată de balonare;
  • senzaţia de arsură gastrică sau arsură "în capul pieptului";
  • urme de sânge prezent în scaun (fie roşu deschis sau foarte închis la culoare);
  • vomitat repetat sau vomitat cu urme de sânge prezente;
  • pierdere în greutate fără un motiv aparent;
  • senzaţia persistentă de epuizare.
sus      
Vă mulţumim că aţi ales clinica Alexdor Medical pentru a avea grijă de sănătatea Dumneavoastră.
 
Copyright © 2008-2020 Alexdor Medical.              Informare GDPR