Pregatirea pacientului pentru recoltarea analizelor medicale - Pregatirea pentru recoltarea probelor biologice pentru laboratorul de analize medicale
Alexdor Medical - Gastroenterologie, Consultatie de specialitate, Ecografie 4D Doppler color in policlinica Titan sector 3 Bucuresti Protocol pentru programari la consultatie de specialitate in contextul epidemiologic COVID-19
 
 

Recoltarea analizelor medicale
 
Pregatirea pentru recoltarea probelor biologice 

 Când recoltăm analize medicale?
 
Analizele medicale pot fi solicitate de medicul curant sau din proprie initiativa pentru a primi informatii importante despre starea Dumneavoastra de sanatate. Rezultatele analizelor medicale completeaza informatiile furnizate de consultul medical si de investigatiile imagistice precum
ecografia, toate aceste date clinice si paraclinice luate impreuna fiind utile in stabilirea unui diagnostic corect.
 
Va recomandam ca recoltarea analizelor medicale sa fie facuta dimineata, intervalul orar optim pentru prelevarea probelor biologice fiind 7ºº - 9ºº. Acest criteriu impreuna cu celelalte aspecte privitoare la pregatirea pentru recoltarea analizelor sunt importante pentru ca rezultatele primite de la laborator sa fie clinic semnificative si sa reflecte starea reala de sanatate a organismului.

 

 Recoltarea analizelor de sânge
 
Recoltarea sangelui se face dimineata inainte de consumul de alimente sau lichide pentru a nu denatura rezultatul unor valori precum glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Se evita inclusiv consumul de apa in cantitati mari inainte de recoltare.

 

 Recoltarea exudatului faringian
 
Alimentele si lichidele consumate in timpul zilei indeparteaza o buna parte din agentii patogeni din cavitatea bucala, de pe amigdale sau de pe mucoasa faringiana. Pasta de dinti folosita in timpul periajului dentar contine de regula substante care distrug flora bacteriana. Din aceste motive, exudatul faringian se recolteaza dimineata, iar inainte de recoltare, pacientul nu mananca, nu bea, nu se spala pe dinti, nu aplica ruj sau gloss pe buze si nu consuma guma de mestecat.
 
Proba nu se recolteaza in timpul tratamentului cu antibiotice. In cazul in care se administreaza medicatie cu antibiotice, se recolteaza proba la 3 zile dupa terminarea tratamentului.

 

 Recoltarea probelor de urina
 
Pentru a evita prelevarea unor probe diluate de urina de peste zi, se recolteaza totdeauna prima urina de dimineata.
 
Sumarul de urina
Dupa o toaleta prealabila cu apa si sapun in zona urogenitala, se colecteaza prima urina de dimineata in recipient. Se fixeaza bine capacul recipientului pentru a preveni varsarea, contaminarea sau evaporarea continutului. Proba nu se recolteaza in timpul fluxului menstrual.
 
Urocultura
Proba se recolteaza in recipient steril din prima urina de dimineata. Se efectueaza o toaleta riguroasa cu apa si sapun a mainilor si a zonei urogenitale. Se usuca zona spalata anterior cu ajutorul unei comprese sterile. Se scoate dopul recipientului steril avand grija ca acesta sa nu atinga zona urogenitala sau vreun obiect din jur. Se urineaza o mica cantitate in toaleta apoi, fara a opri urinatul, se colecteaza in recipientul steril restul de urina. Dupa colectarea probei de urina dopul se fixeaza astfel incat continutul recipientului sa nu se verse.
 
Urocultura nu se recolteaza in timpul tratamentului cu antibiotice. In cazul in care se administreaza medicatie cu antibiotice, se recolteaza proba la 3 zile dupa terminarea tratamentului.

 

 Recoltarea materiilor fecale
 
Pentru examenul coproparazitologic si/sau coprocultura proba se recolteaza cu ajutorul spatulei din plastic aflata in interiorul recipientului. Se colecteaza atat cat intra in spatula, dupa care spatula cu proba se introduce in recipient si se inchide bine capacul.

 
sus      
Va multumim ca ati ales clinica Alexdor Medical pentru a avea grija de sanatatea dumneavoastra.
 
Copyright © 2008-2020 Alexdor Medical.              Informare GDPR