Intrebari frecvente pe teme medicale - Informatii utile pentru pacienti
Alexdor Medical - Gastroenterologie, Consultatie de specialitate, Ecografie 4D Doppler color in policlinica Titan sector 3 Bucuresti Protocol pentru programari la consultatie de specialitate in contextul epidemiologic COVID-19
 
 

Întrebări frecvente

 

 

    Întrebări

    1.   Ecografia: în ce constă, cum mă pregătesc?
 
    2.   Cum ne pregătim pentru recoltarea analizelor de laborator?
 

    Răspunsuri

    1.   Ecografia: în ce constă, cum mă pregătesc?

 Ecografia este o investigatie non-invaziva ce permite vizualizarea mai multor organe interne sau a unui embrion / făt cu ajutorul ultrasunetelor. Ecografia este adesea prima investigatie efectuata de medic pentru stabilirea unui diagnostic gratie simplitatii si a caracterului non-invaziv.
 
 Ecografia este o investigatie lipsita de disconfort sau durere. Nu este necesara o pregatire pentru vizualizarea ecografica a glandei tiroide, glandei mamare, cordului, vaselor de sange sau pentru ecografia de parti moi.
 
 Pregatirea pentru ecografia de abdomen consta in evitarea consumului de alimente solide sau de lichide fermentabile (bere, lapte, iaurt, etc) inclusiv bauturi carbogazoase cu 5-6 ore inaintea investigatiei. Pentru o vizualizare cat mai buna, se administreaza 3 comprimate de Espumisan cu 2 ore inainte de ecografie si se consuma o cantitate suficienta de apa plata (de regula 0,5 litri) pentru a umple vezica urinara.

sus      

    2.   Cum ne pregătim pentru recoltarea analizelor de laborator?

 Probe de sange
 
 Recoltarea sangelui se face dimineata inainte de consumul de alimente sau lichide pentru a nu denatura rezultatul unor valori precum glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Se evita inclusiv consumul de apa in cantitati mari inainte de recoltare.

 Exudat faringian
 
 Proba se recolteaza din faringe dimineata. Inainte de recoltare, pacientul nu mananca, nu bea, nu se spala pe dinti, nu aplica ruj sau gloss pe buze, nu consuma guma de mestecat. Proba nu se recolteaza in timpul tratamentului cu antibiotice. In cazul in care se administreaza medicatie cu antibiotice, se recolteaza proba la 3 zile dupa terminarea tratamentului.

 Sumar de urina
 
 Dupa o toaleta prealabila cu apa si sapun in zona urogenitala, se colecteaza prima urina de dimineata in recipient. Proba nu se recolteaza in timpul fluxului menstrual.

 Urocultura
 
 Proba se recolteaza in recipient steril din prima urina de dimineata. Se efectueaza o toaleta riguroasa cu apa si sapun a mainilor si a zonei urogenitale. Se usuca zona spalata anterior cu ajutorul unei comprese sterile. Se scoate dopul recipientului steril avand grija ca acesta sa nu atinga zona urogenitala sau vreun obiect din jur. Se urineaza o mica cantitate in toaleta apoi, fara a opri urinatul, se colecteaza in recipientul steril restul de urina. Dupa colectarea probei de urina dopul se fixeaza astfel incat continutul recipientului sa nu se verse.
 
 Urocultura nu se recolteaza in timpul tratamentului cu antibiotice. In cazul in care se administreaza medicatie cu antibiotice, se recolteaza proba la 3 zile dupa terminarea tratamentului.

 Examen coproparazitologic si coprocultura
 
 Se recolteaza cu ajutorul spatulei din plastic aflata in interiorul recipientului. Se colecteaza atat cat intra in spatula, dupa care spatula cu proba se introduce in recipient, se inchide bine capacul, si se pastreaza la rece.
 
 Mai multe informatii puteti afla in articolul despre pregatirea pentru recoltarea analizelor.

sus      

Va multumim ca ati ales Alexdor Medical pentru a avea grija de sanatatea dumneavoastra.
 
Copyright © 2008-2020 Alexdor Medical.              Informare GDPR