Examen ECG cu interpretare | Electrocardiografie | Electrocardiograma | EKG cu interpretare in policlinica Titan sector 3 Bucuresti
Alexdor Medical - Gastroenterologie, Consultatie de specialitate, Ecografie 4D Doppler color in policlinica Titan sector 3 Bucuresti Protocol pentru programari la consultatie de specialitate in contextul epidemiologic COVID-19
 
 

Electrocardiograma
 
Examen ECG - Electrocardiografie


 

Electrocardiograma este o investigatie neinvaziva si nedureroasa care evalueaza activitatea electrica a muschiului inimii. Intrucat electrocardiograful este un dispozitiv portabil, examenul ECG poate fi efectuat atat in cadrul unui centru medical cat si la domiciliul pacientului fiind foarte util in evaluarea unor simptome sau pentru stabilirea unui diagnostic.

 

  Datorita simplitatii si a caracterului non-invaziv, electrocardiograma este adesea prima investigatie solicitata de medic pentru stabilirea unui diagnostic din sfera cardiologiei. Examenul ECG se efectueaza pentru evaluarea pacientilor care prezinta:
 
1.  simptome, precum durerea in piept, palpitatiile, suflul greu, stare de epuizare sau ameteala;
 
2. factori de risc, ca de exemplu fumatul, obezitatea, sedentarismul, varsta peste 50 de ani sau incarcatura genetica care predispune la afectiuni cardio-vasculare.

  Electrocardiograma este o investigatie sigura, nedureroasa si lipsita de riscuri. Electrozii electrocardiografului detecteaza impulsurile electrice produse in timpul activitatii miocardului, fara a produce la randul lor curent electric, astfel incat nu exista riscul electrocutarii. Nu este necesara pregatirea pacientului inaintea examenului ECG, dar este recomandat ca acesta sa informeze medicul despre tratamentul pe care il urmeaza intrucat unele medicamente pot influenta rezultatul investigatiei.

  In timpul examenului ECG, pacientul este intins pe o canapea, iar anumite zone de pe piept, maini si picioare sunt igienizate, se aplica gel apoi se pozitioneaza electrozii electrocardiografului. Inregistrarea activitatii electrice a cordului dureaza 1-2 minute, timp in care pacientul ramane relaxat si imobil, intrucat contractiile musculare pot afecta rezultatul inregistrarii. La final, rezultatul este interpretat pacientului care primeste totodata un exemplar tiparit al inregistrarii.

  Pornind de la premiza ca un diagnostic corect se stabileste si confirma adesea prin doua sau mai multe metode de investigatie diferite, rezultatul furnizat de examenul ECG este coroborat de catre medic cu informatiile oferite de consultatie, analize medicale sau ecografia de cord, dupa caz.

 

 

  Prevenţia activă versus starea de sănătate aparentă
 
  Un stil de viaţă sănătos este necesar, dar nu suficient pentru a preveni apariţia diverselor afecţiuni cu localizare digestivă. Indiferent cât de sănătos este stilul propriu de viaţă, anumiţi factori de risc precum moştenirea genetică şi vârsta nu sunt modificabili şi ca urmare nu pot fi preveniţi. De aceea, pentru a evita falsul confort dat de starea de sănătate aparentă se recomandă prevenţia activă.
 
  Conceptul de prevenţie activă porneşte de la faptul că boli incurabile precum cancerul de colon sau rect necesită foarte mulţi ani de la prima inflamaţie până la debutul malignităţii. Sănătatea aparentă se referă la intervalul de timp în care pacientul nu simte niciun disconfort (simptom), deşi boala este prezentă, dar evoluează silenţios, subclinic. Prevenţia activă presupune efectuarea unor investigaţii medicale precum ecografia abdominală sau examenul ECG în scop profilactic, pentru a depista afecţiuni în fază precoce, atunci când acestea pot fi tratate eficient, prevenind evoluţia lor către forme incurabile.

A preveni este mai uşor decât a trata
 

 Un control medical de rutina poate salva viata dumneavoastra sau a unei persoane dragi prin depistarea la timp a unei posibile afectiuni grave, atunci cand tratarea acesteia are sanse mari de reusita.
 
 Va invitam sa ne contactati in vederea programarii unui consult de rutina, chiar daca sanatatea dumneavoastra este buna, si cu atat mai mult daca prezentati unul sau mai multe din urmatoarele simptome:

  • disconfort abdominal sau indigestie repetata;
  • diaree cronica, constipatie cronica, sau alternanta diaree-constipatie;
  • urme de sange prezent in scaun (fie rosu deschis sau foarte inchis la culoare);
  • senzatia frecventa de balonare si/sau crampe abdominale;
  • pierdere in greutate fara un motiv aparent;
  • vomitat repetat sau vomitat cu urme de sange prezente;
  • senzatia persistenta de epuizare.
sus      
 
Va multumim ca ati ales Alexdor Medical pentru a avea grija de sanatatea dumneavoastra.
 
Copyright © 2008-2020 Alexdor Medical.              Informare GDPR