|
Datorita simplitatii si a caracterului non-invaziv, electrocardiograma este adesea prima investigatie solicitata de medic pentru stabilirea unui diagnostic din sfera cardiologiei. Examenul ECG se efectueaza pentru evaluarea pacientilor care prezinta:
1. simptome, precum durerea in piept, palpitatiile, suflul greu, stare de epuizare sau ameteala;
2. factori de risc, ca de exemplu fumatul, obezitatea, sedentarismul, varsta peste 50 de ani sau incarcatura genetica care predispune la afectiuni cardio-vasculare.
Electrocardiograma este o investigatie sigura, nedureroasa si lipsita de riscuri. Electrozii electrocardiografului detecteaza impulsurile electrice produse in timpul activitatii miocardului, fara a produce la randul lor curent electric, astfel incat nu exista riscul electrocutarii. Nu este necesara pregatirea pacientului inaintea examenului ECG, dar este recomandat ca acesta sa informeze medicul despre tratamentul pe care il urmeaza intrucat unele medicamente pot influenta rezultatul investigatiei.
In timpul examenului ECG, pacientul este intins pe o canapea, iar anumite zone de pe piept, maini si picioare sunt igienizate, se aplica gel apoi se pozitioneaza electrozii electrocardiografului. Inregistrarea activitatii electrice a cordului dureaza 1-2 minute, timp in care pacientul ramane relaxat si imobil, intrucat contractiile musculare pot afecta rezultatul inregistrarii. La final, rezultatul este interpretat pacientului care primeste totodata un exemplar tiparit al inregistrarii.
Pornind de la premiza ca un diagnostic corect se stabileste si confirma adesea prin doua sau mai multe metode de investigatie diferite, rezultatul furnizat de examenul ECG este coroborat de catre medic cu informatiile oferite de consultatie, analize medicale sau ecografia de cord, dupa caz.
|
|