Ecografie abdominala zona policlinica Titan sector 3 Bucuresti - Ecografie pelvina Titan - Ecografie abdominala generala Doppler color - Ecografie abdominala medic primar - Ecografie abdomen superior sector 3 Bucuresti
Alexdor Medical - Gastroenterologie, Consultatie de specialitate, Ecografie 4D Doppler color in policlinica Titan sector 3 Bucuresti Protocol pentru programari la consultatie de specialitate in contextul epidemiologic COVID-19
 

Ecografia
 
(Ultrasonografia)


  Ce este ecografia?

 Ecografia este o investigatie medicala imagistica, non-invaziva ce permite vizualizarea mai multor organe interne sau a unui embrion / făt cu ajutorul ultrasunetelor.
 
 Datorita simplitatii si a caracterului non-invaziv, ecografia este adesea prima investigatie efectuata de catre medicul gastroenterolog pentru stabilirea unui diagnostic.
 
 Dr. Suciu Ioan Alexandru este medic primar gastroenterologie si medicina interna, doctor in stiinte medicale. Dr. Suciu efectueaza ecografie abdominala totala si ecografie pelvina, Doppler color cu interpretarea rezultatului in cabinetul de gastroenterologie din policlinica Titan, sector 3, Bucuresti.
 
 Ecograful performant Apogee Doppler color din dotarea cabinetului Alexdor Medical permite vizualizarea in detaliu a segmentelor investigate.

dr. Suciu Ioan Alexandru, medic primar gastroenterolog, doctor in stiinte medicale efectueaza ecografie abdominala Doppler color in policlinica Titan sector 3 Bucuresti
 
dr. Suciu Ioan Alexandru

  Avantajele ecografiei

 Īn comparatie cu celelalte metode imagistice medicale, ecografia se remarca prin faptul ca este o metoda non-invaziva, complet lipsita de disconfort sau durere, nu foloseste radiatie ionizanta sau cāmp magnetic, nu are efecte secundare nedorite si este accesibila ca pret.
 
 Un alt avantaj al ecografiei este spectrul larg de aplicabilitate: cu ajutorul ecografiei pot fi vizualizate majoritatea organelor "moi" din corp. Spre exemplu, in timpul ecografiei abdominale se vizualizeaza pancreasul, splina, ficatul, vezica biliara, caile biliare, vena cava inferioara, aorta abdominala, rinichii, vezica urinara, prostata, uterul, ovarele.
 
  Din aceste motive, ecografia este o investigatie medicala care se preteaza nu doar pentru diagnosticarea unui numar larg de afectiuni, cat si pentru monitorizarea acestora in timp. Cateva exemple de boli cronice care sunt monitorizate eficace prin ecografie includ: steatoza si ciroza hepatica, lipomatoza pancreatica, hepatita virala, (micro) litiaza renala, boala diverticulara colonica sau litiaza biliara.

Ecograf Apogee Doppler color in cabinet gastroenterologie din policlinica Titan sector 3 Bucuresti
 
Ecograf Apogee Doppler color

  Stabilirea diagnosticului corect
 
 Etapa esentiala in prevenirea, respectiv tratarea unei afectiuni medicale este reprezentata de stabilirea diagnosticului corect. Pentru a stabili un diagnostic corect in timp util, medicul are nevoie sa coroboreze informatii relevante care provin din abordari complementare: consultul medical (examen clinic, anamneza, etc), imagistica medicala (ecografie) si investigatiile de laborator. Diagnosticul final este cu atat mai precis, cu cat este confirmat simultan prin mai multe abordari medicale diferite.
 
 Din acest motiv, asocierea consultului medical cu ecografia reprezinta un mod eficient de a investiga organismul pentru a depista la timp posibile afectiuni medicale.
 

Diagnosticul corect este confirmat simultan de consultatie, analize de laborator si ecografie
 
[ Diagnosticul exact este confirmat simultan prin abordari complementare multiple ]

 

  Cui îi este recomandată ecografia?
 
 Un stil de viata sanatos si controlul medical anual de rutina sunt utile pentru pastrarea sanatatatii dumneavoastra. Iata de ce, in scop profilactic, oricarei persoane trecute de 30 ani i se recomanda efectuarea anuala a unui consult medical asociat cu examen ecografic si investigatii de laborator chiar daca starea sa de sanatate este aparent buna.
 
 De asemenea, ecografia este recomandata persoanelor care:
 
- prezinta disconfort in zona abdomenului sau toracelui (glanda mamara);
 
- sufera de o afectiune cronica hepatica (hepatita virala, etc) si/sau consuma excesiv alcool;
 
- au fost diagnosticati cu afectiuni biliare, pancreatice, renale sau cu alta localizare abdominala;
 
- au istoric personal sau in cadrul familiei de afectiuni ale tiroidei;
 
- doresc sa urmareasca progresul sarcinii.

  În ce constă examenul ecografic?
 
 În functie de zona care este explorata, pacientul este lungit pe spate cu abdomenul sau toracele dezgolit. Zona care urmeaza sa fie investigata este mai intai unsa cu o mica cantitate de gel care exclude prezenta aerului si permite trasmiterea ultrasunetelor generate de sonda ecografului.
 
 Medicul deplaseaza sonda pe zona investigata pentru a observa pe ecranul ecografului ecostructura organelor studiate. Constatarile se fac pe loc si pot fi imediat comunicate pacientului.
 
 Datorita modului in care se propaga ultrasunetele, ecografia este mai putin folosita in investigarea organelor care contin aer sau gaze. În acest caz medicul va recomanda o investigatie complementara precum
endoscopia digestiva superioara pentru observarea in detaliu a esofagului, stomacului si duodenului sau colonoscopia pentru investigarea rectului, colonului si a ultimei parti a intestinului subtire.

  Pregătirea pentru ecografie
 
 Ecografia glandei mamare sau a glandei tiroide nu necesita o pregatire prealabila.
 
 În cazul ecografiei abdominale, pentru o vizualizare optima, este necesara eliminarea gazelor din abdomen, iar vezica urinara trebuie sa fie în repleție (plină). Din acest motiv:
 
- nu se consuma alimente cu 5-6 ore inainte de investigatie. De asemenea, nu se beau cafea sau ceaiuri care favorizeaza evacuarea bilei in duoden si impedica astfel vizualizarea ecografica a vezicii biliare;
 
- se bea o cantitate suficienta de apa plata (de regula 0,5 litri) pentru a umple vezica urinara;
 
- cu 2 ore inainte de ecografia abdominala, se administreaza 3 capsule Espumisan sau 2 comprimate Kebene cu o cana de apa.


  Prevenţia activă versus starea de sănătate aparentă
 
  Un stil de viaţă sănătos este necesar, dar nu suficient pentru a preveni apariţia diverselor afecţiuni cu localizare digestivă. Indiferent cât de sănătos este stilul propriu de viaţă, anumiţi factori de risc precum moştenirea genetică şi vârsta nu sunt modificabili şi ca urmare nu pot fi preveniţi. De aceea, pentru a evita falsul confort dat de starea de sănătate aparentă se recomandă prevenţia activă.
 
  Conceptul de prevenţie activă porneşte de la faptul că boli incurabile precum cancerul de colon sau rect necesită foarte mulţi ani de la prima inflamaţie până la debutul malignităţii. Sănătatea aparentă se referă la intervalul de timp în care pacientul nu simte niciun disconfort (simptom), deşi boala este prezentă, dar evoluează silenţios, subclinic. Prevenţia activă presupune efectuarea unor investigaţii medicale precum ecografia abdominală în scop profilactic, pentru a depista afecţiuni în fază precoce, atunci când acestea pot fi tratate eficient, prevenind evoluţia lor către forme incurabile.

A preveni este mai uşor decât a trata
 

 Un control medical de rutina poate salva viata dumneavoastra sau a unei persoane dragi prin depistarea la timp a unei posibile afectiuni grave, atunci cand tratarea acesteia are sanse mari de reusita.
 
 Va invitam sa contactati cabinetul nostru de gastroenterologie cu ecografie din policlinica Titan, sector 3, Bucuresti in vederea programarii unui consult de rutina, chiar daca sanatatea dumneavoastra este buna, si cu atat mai mult daca prezentati unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

  • disconfort abdominal sau indigestie repetata;
  • diaree cronica, constipatie cronica, sau alternanta diaree-constipatie;
  • urme de sange prezent in scaun (fie rosu deschis sau foarte inchis la culoare);
  • senzatia frecventa de balonare si/sau crampe abdominale;
  • pierdere in greutate fara un motiv aparent;
  • vomitat repetat sau vomitat cu urme de sange prezente;
  • senzatia persistenta de epuizare.
sus      
Va multumim ca ati ales clinica Alexdor Medical pentru a avea grija de sanatatea dumneavoastra.
 
Copyright © 2008-2020 Alexdor Medical.              Informare GDPR