Ce sunt diverticulii colonici? - Diverticuloza - Diverticulita - Simptome, diagnostic si tratament diverticulita colonica in policlinica Titan sector 3 Bucuresti
Alexdor Medical - Gastroenterologie, Consultatie de specialitate, Ecografie 4D Doppler color in policlinica Titan sector 3 Bucuresti Protocol pentru programari la consultatie de specialitate in contextul epidemiologic COVID-19
 

Diverticulii colonici
 
(Diverticuloza şi Diverticulita)


 

  Ce reprezinta diverticulii colonici, diverticuloza sau diverticulita?
 
 Diverticulii colonici sunt mici exvaginari ("buzunarase" sau "camarute") care se formeaza in peretele intestinal. Diverticulii apar in timp ca urmare a presiunii crescute din interiorul intestinului. Au dimensiune de 0,5 cm sau mai mare si pot fi diagnosticati in orice segment al intestinului gros, insa mai frecvent apar in sigmoid (aflat in partea inferioara stanga a abdomenului).
 

diverticul colonic liber si diverticul cu materii fecale impactate
 
[ Diverticuloza si diverticulita colonica ]

 
 Diverticuloza colonica sau boala diverticulara este afectiunea care se caracterizeaza prin prezenta diverticulilor la nivelul intestinului gros. Diverticuloza in sine nu este asociata cu disconfort.
 
 Diverticulita colonica apare atunci cand unul sau mai multi diverticuli colonici devin inflamati. Diverticulita este frecvent insotita de disconfort, iar uneori apar complicatii precum sangerarea sau perforatia peretelui intestinal urmata de diseminarea materiilor fecale in abdomen.
 
diverticuli colonici impactati cu materii fecale
 
[ Diverticuloza si diverticulita colonica ]

 
 Mecanismul aparitiei diverticulilor si a complicatiilor asociate este urmatorul:
 
1. peretele intestinal sanatos se deformeaza in timp din cauza:
 
   - presiunii crescute din interiorul intestinului (ca urmare a constipatiei repetate, deshidratarii, consumului redus de fibre vegetale, nerespectarii senzatiei fiziologice de defecare, etc)
 
   - scaderii calitatii fibrelor de colagen din tesutul conjunctiv al peretelui intestinal (din cauza inaintarii in varsta, fumatului, defectelor genetice, etc);
 
2. astfel apar primii diverticuli intestinali, in această etapă afectiunea fiind denumită diverticuloza colonica. Cat timp diverticulii nu sunt inflamati, pacientul nu acuza simptome;
 
3. pe masura ce diverticulii cresc in dimensiuni, in aceste "buzunarase" pot ramane captive resturi de fecale, care ulterior incep sa fermenteze. Apar conditii ideale pentru dezvoltarea exagerata a bacteriilor, care elibereaza toxine. Diverticulita colonica este reprezentata de infectarea si inflamarea diverticulilor. Simptomele includ senzaţia de balonare din cauza gazelor de fermentatie, durerea uneori foarte intensă generată de inflamarea peretelui intestinal.
 
4. ca urmare a episoadelor repetate de inflamaţie care survin în timp, peretele intestinal se subţiază. Apar sangerările asociate diverticulitei cronice, iar în anumite cazuri peretele intestinal se poate perfora. Această situaţie reprezintă urgenţă medicală, întrucât materiile fecale şi bacteriile din intestin pot să disemineze în abdomen.  
 

  Simptome si Stabilirea Diagnosticului Diferential
 Simptomele asociate inflamaţiei diverticulilor colonici sunt nespecifice, adică sunt comune cu simptomele generate de alte afecţiuni intestinale, inclusiv cancerul colorectal. Întrucât simptomele cauzate de diverticulita pot sa mascheze apariţia şi evoluţia
cancerului de colon sau rect, este indicată efectuarea investigaţiilor medicale imagistice şi de laborator pentru stabilirea diagnosticului diferenţial.
 
  Diverticulii sunt frecvent diagnosticaţi în cadrul unei colonoscopii de rutină. De asemenea, depistarea şi monitorizarea diverticulilor poate fi efectuată prin metode imagistice non-invazive, precum ecografia abdominală.

 

simptomele diverticulitei mascheaza evolutia polipilor intestinali
 
[ Prezenţa diverticulilor maschează evoluţia polipilor intestinali ]

   Simptomele generate de infectarea şi inflamarea diverticulilor colonici includ:
 
- durere abdominală, uneori foarte intensă, frecvent cu debut brusc;
 
- tranzit intestinal perturbat (diaree, constipaţie sau alternanţa acestora);
 
- senzatia de balonare repetată, borborosisme, flatulenţă;
 
- febră, greaţă;
 
- prezenţa sângelui în scaun.  
 

  Preventia si Tratamentul Diverticulilor si Complicatiilor Acestora
 
 Diverticulii neinflamaţi nu necesită tratament. Tratamentul diverticulitei colonice presupune asocierea regimului igieno-dietetic (vezi mai jos) cu administrarea de antibiotice. Acest tratament se face la recomandarea şi sub supravegherea medicului gastroenterolog.
 
 Măsurile de profilaxie urmăresc:
 
 1. prevenirea apariţiei şi creşterii în dimensiuni a diverticulilor;
 
 2. prevenirea inflamării diverticulilor;
 
 3. prevenirea apariţiei cancerului de colon sau rect. Deşi diverticulii nu se transformă în cancer, inflamarea periodică a diverticulilor poate să mascheze apariţia
polipilor colonici şi degenerarea acestora în timp în cancer de colon sau rect.
 
 În acest sens, este indicat un stil de viaţă sanogen care include următoarele repere:
 
 1. prevenirea constipaţiei prin consumul alimentelor bogate în fibre vegetale, menţinerea hidratării corespunzătoare şi practicarea zilnică a exerciţiilor fizice;
 
 2. evitarea emoţiilor negative, odihnei insuficiente şi a suprasolicitării psihice (stres);
 
 3. eliminarea fecalelor cât mai curând după apariţia senzaţiei fiziologice;
 
 4. evitarea fumatului, limitarea consumului de alcool;
 
 5. menţinerea greutăţii corporale corecte.
 
 6. prevenţia activă pentru stabilirea unui diagnostic diferenţial prin monitorizare ecografica sau colonoscopică periodică.


 
A preveni este mai uşor decât a trata
 

 Un control medical de rutină poate salva viaţa dumneavoastră sau a unei persoane dragi prin depistarea la timp a unei posibile afecţiuni grave, atunci când tratarea acesteia are şanse mari de reuşită.
 

 Vă invităm să ne contactaţi în vederea programării unui consult de rutină, chiar dacă sănătatea dumneavoastră este bună, şi cu atât mai mult dacă prezentaţi unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • disconfort abdominal sau indigestie repetată;
  • senzaţia repetată de balonare;
  • senzaţia de arsură gastrică sau arsură "în capul pieptului";
  • urme de sânge prezent în scaun (fie roşu deschis sau foarte închis la culoare);
  • vomitat repetat sau vomitat cu urme de sânge prezente;
  • pierdere în greutate fără un motiv aparent;
  • senzaţia persistentă de epuizare.
sus      
Va multumim ca ati ales clinica Alexdor Medical. Gastroenterologie in policlinica Titan sector 3 Bucuresti.
 
Copyright © 2008-2020 Alexdor Medical.              Informare GDPR