Pe scurt
Colonoscopia (endoscopia digestiva inferioara) este metoda de electie pentru investigarea si recoltarea de probe biologice de la nivelul partii distale a tubului digestiv, respectiv: rect, sigmoid, colon si ultima ansa ileala.
Limitarile metodei deriva din natura intra-luminala a investigatiei: colonoscopia vizualizeaza interiorul segmentelor tubului digestiv, dar nu poate investiga organe sau afectiuni situate in afara lumenului. Astfel, majoritatea organelor abdominale (ficat, colecist, pancreas, splina, rinichi, vezica urinara, etc) nu pot fi investigate direct cu ajutorul colonoscopiei.
Din acest motiv, ecografia asociata consultului de specialitate este adesea prima investigatie efectuata de catre medicul gastroenterolog pentru stabilirea unui diagnostic, atat in cadrul preventiei active, cat si pentru monitorizarea in timp.
Ce este colonoscopia?
Colonoscopia sau endoscopia digestiva inferioara este o investigatie video ce permite medicului să observe interiorul intestinului gros cu ajutorul unui instrument flexibil prevăzut cu o mică cameră video şi sursă de lumină numit colonoscop. Colonoscopia este de mare ajutor in descoperirea leziunilor la nivelul colonului, prelevarea de probe biologice pentru analiza histopatologică şi permite identificarea şi extirparea polipilor colonici.
Avantajele colonoscopiei
Colonoscopia este un examen vizual extrem de precis care poate depista leziuni ale intestinului precum polipii (mici formatiuni tumorale crescute pe peretele colonului), de multe ori acesti polipi putand fi indepartati chiar in timpul colonoscopiei. Prin acest protocol de depistare timpurie si indepartare a polipilor colonici poate fi prevenit cancerul colorectal, acesta neputand ajunge la stadii care sa puna in pericol viata pacientului.
De asemenea, prin colonoscopie pot fi detectate si diagnosticate alte posibile leziuni la nivelul intestinului gros precum hemoragiile, inflamatiile, diverticulii sau ulceratiile, existand astfel posibilitatea ca medicatia si investigatiile ulterioare sa fie tintite pe diagnosticul descoperit. Vizualizarea în Narrow Band Imaging (NBI) este o metodă recent descoperită care sporeste considerabil puterea de diagnostic a endoscopiei digestive.
In comparatie cu alte investigatii ale colonului precum enema baritata, colonoscopia "virtuala" sau colonoscopia prin "capsula endoscopica", singura metoda care permite prelevarea de probe biologice si interventii terapeutice precum rezectia polipilor este colonoscopia clasica.
Cui îi este recomandată colonoscopia?
In Romania, cancerul colorectal ocupa locul 3 la numarul de decese de cauza maligna, desi cancerul colorectal este de fapt una dintre putinele afectiuni neoplazice care poate fi descoperita timpuriu si implicit prevenita.
Din acest motiv, persoanelor trecute de 50 ani le este recomandata colonoscopia in scop profilactic pentru screeningul cancerului colorectal chiar daca starea de sanatate este aparent buna.
De asemenea, colonoscopia este recomandata persoanelor care:
- prezinta anemie, pierdere in greutate sau alte simptome digestive fara o cauza aparenta;
- au antecedente in familie de polipi colonici sau cancer cu localizare digestiva;
- au testat pozitiv la prezenta sangelui in scaun (test Adler pozitiv);
- au suferit colecistectomie (operatie de indepartare a colecistului) cu mai mult de 5 ani in urma;
- sufera de boli inflamatorii intestinale (ex Boala Chron sau colita ulcero hemoragica);
- au fost diagnosticati in trecut cu polipi şi / sau cancer colorectal.
În ce constă examenul colonoscopic?
Medicul introduce un tub lung si flexibil cu diametrul de 1 cm in rect in timp ce pacientul este culcat pe partea stanga pe patul de investigatie. Colonoscopul este apoi ghidat in timp ce parcurge intreaga lungime a colonului, fiind vizualizate pe rand: zona anala, rectul, sigmoidul, colonul descendent, colonul transvers, colonul ascendent cecul, valva ileo-cecala si ultima ansa ileala.
Sursa de lumina si camera video din capatul colonoscopului permit observarea in detaliu a interiorului intestinului, iar canalul de lucru permite introducerea de mici instrumente cu ajutorul carora se pot preleva probe biologice sau se pot rezeca eventualii polipi depistati. Imaginile video sunt stocate astfel incat, la plecare pacientul primeste inregistrarea examenului colonoscopic.
Pregătirea pentru colonoscopie
Stabilirea diagnosticului corect prin colonoscopie depinde de buna vizualizare a interiorului intestinului. Materiile incomplet eliminate din colon nu permit depistarea leziunilor, dupa cum se poate observa in imaginea urmatoare:

[ Pregatirea intestinului gros pentru colonoscopie ]
Din acest motiv, este necesar ca intestinul sa fie complet evacuat inaintea investigatiei folosind diverse procedee bazate pe laxative de volum precum Fortrans, Moviprep, Picoprep, etc. Clismele sunt ineficiente pentru pregatirea colonului in scopul endoscopiei digestive inferioare, intrucat evacueaza doar portiunea terminala a intestinului gros.