Boala hemoroidala - Cum previn hemoroizii? Cum se trateaza hemoroizii? - Hemoroizii santinela - Rectoragie - Durere sangerare hemoroizi | Diagnostic si tratament in policlinica Titan sector 3 Bucuresti
Alexdor Medical - Gastroenterologie, Consultatie de specialitate, Ecografie 4D Doppler color in policlinica Titan sector 3 Bucuresti Protocol pentru programari la consultatie de specialitate in contextul epidemiologic COVID-19
 

Boala Hemoroidală
 
şi Hemoroizii falşi (santinelă)


 

  Ce sunt hemoroizii?
 
 Hemoroizii sunt dilatari ale venelor din canalul anal, numite vene hemoroidale. Boala hemoroidala este o afectiune care apare si evolueaza in timp. Desi cauzele aparitiei hemoroizilor sunt complexe, trei factori sunt de regula implicati:
 
 1. presiunea crescuta la nivelul peretilor vaselor de sange din canalul anal,
 
 2. fermitatea (elasticitatea) scazuta a peretilor vaselor de sange din canalul anal,
 
 3. factorul timp, respectiv intervalul de timp in care exista presiune locala crescuta si / sau are loc procesul de degradare a elasticitatii peretilor vasculari.
 
 Hemoroizii pot fi interni sau externi, în funcţie de localizarea dilataţiei venoase. De asemenea, ei pot fi necomplicaţi sau însoţiţi de complicaţii precum sângerarea (rectoragia) sau tromboza.
 
 Hemoroizii interni, necomplicaţi sunt iniţial lipsiţi de simptome şi pot fi depistaţi doar la efectuarea colonoscopiei sau a unui tuşeu rectal. De aceea, pacienţii rareori realizează că suferă de boală hemoroidală, atunci cand hemoroizii sunt interni si necomplicaţi.

 În schimb, complicaţiile hemoroizilor precum rectoragia, proctita eroziva sau tromboza hemoroidala sunt de natura sa reduca semnificativ calitatea vieţii respectivului pacient si pot duce in timp la complicatii majore precum anemia, etc.
 
 De aceea, este bine sa prevenim din timp evoluţia bolii hemoroidale către forme avansate, insoţite de disconfort major şi de complicaţii.

hemoroizi
 
[ Boala hemoroidală ]
 Boala hemoroidala este frecvent insotită de alte afecţiuni precum eroziunea sau fisura anala, care pot fi prevenite prin măsuri similiare de profilaxie.
 

  Hemoroizi care ascund cancerul de colon
 
 Deşi hemoroizii nu se pot transforma în cancer, în anumite cazuri, hemoroizii pot fi consecinţa la distanţă a unei tumori care creste in intestin.
 
 Pentru a întelege cum apar aceşti hemoroizi falşi, să ne imaginăm un furtun prin care curge apă. Dacă presăm acest furtun (de exemplu călcăm pe el) curgerea apei este partial sau total blocată si presiunea din furtun creste treptat. La un moment dat, ca urmare a acestei presiuni crescute, apare o umflătura in peretele furtunului, dar nu neaparat acolo unde acesta este presat, ci umflătura poate sa apară la distantă.
 
  În mod similar, in peretele intestinului existe numeroase vase de sange. Dacă o
formaţiune tumorală creşte in rect, sigmoid sau colonul descendent ea va exercita o presiune pe vasele de sange adiacente acestei tumori. Cu timpul poate sa apara o dilatare la distanta a acestor vene, iar daca această dilatare apare in canalul anal, ea poate fi confundată cu boala hemoroidală.
 
  Dacă aceşti hemoroizi falşi, numiţi şi hemoroizi santinelă, sunt trataţi local fără sa se vizualizeze printr-o colonoscopie ce se afla mai sus de ei, se ratează depistarea la timp a tumorii intestinale.
 

Hemoroizi falsi sau Hemoroizi santinela
 
[ Hemoroizi santinelă generaţi la distanţă de o tumoră intestinală ]

  Cum tratăm hemoroizii?
 
 Primul pas in tratarea hemoroizilor este reprezentat de diagnosticarea corecta a acestora, respectiv excluderea altor patologii suprapuse precum cancerul de colon sau rect, dar si bolile hepatice avansate care pot induce dilatari ale venelor din canalul anal. De asemenea, pentru a elabora planul de tratament, trebuie stabilit stadiul bolii hemoroidale.
 

Evolutia in timp a hemoroizilor interni
 
[ Evoluţia în timp a hemoroizilor interni ]

 
 Tratamentul bolii hemoroidale este complex, de durata si tine cont si de patologia asociata (de exemplu: tratarea unei posibile boli hepatice asociate, scadere ponderala in cazul persoanelor obeze, etc).
 
 Tratamentul conservator al bolii hemoroidale include creşterea aportului de fibre vegetale în alimentaţie, hidratarea corectă, băi de şezut cu apă călie sau diverse infuzii de plante, aplicarea unor loţiuni cu diverse substante active care urmăresc scăderea durerii si inflamatiei, stoparea rectoragiei si facilitarea vindecării locale.
 
 Tratamentul formelor mai avansate de hemoroizi poate include proceduri precum bandarea sau ligaturarea hemoroidală, sclero-terapia, crio-terapia sau manevre chirurgicale.
 
 Tratamentul local al bolii hemoroidale (chirurgical, sclero-terapie, ligaturare) este de regulă limitat de faptul că rezolvă punctual dilatarea venoasă sau complicaţia depistată, însă evoluţia ulterioară este incertă. Această abordare terapeutică nu elimina riscul că in viitor nu vor apărea alte dilatări venoase, atâta timp cât factorii care au dus la apariţia primei dilatări / complicaţii răman prezenti in viaţa pacientului. Din acest motiv, starea de bine pe termen lung a pacientului ţine de măsurile de prevenţie a bolii hemoroidale şi a complicaţiilor acesteia.
 

  Cum prevenim hemoroizii?
 
  Prevenirea apariţiei şi evoluţiei bolii hemoroidale constă în evitarea pe termen lung a factorilor de risc implicaţi (
vezi mai sus).
 
  Fermitatea sau elasticitatea pereţilor venoşi ţine printre altele de fibrele de colagen din structura acestora şi este în mare parte determinată genetic. Însă, prin stilul nostru de viaţa putem menţine sau degrada elasticitatea acestor structuri. Fumatul, spre exemplu, este un factor de risc în apariţia şi evoluţia bolii hemoroidale atât prin inflamaţia sistemica indusa, cât şi prin generarea de radicali liberi şi specii de oxigen reactive, care consumă antioxidanţii endogeni. Una dintre substanţele antioxidante consumate este acidul ascorbic (vitamina C), care are totodată şi rol de bio catalizator în sinteza de colagen, principala proteină structurală prezentă inclusiv în peretele vaselor de sânge.
 
  Prevenirea presiunii crescute la nivelul vaselor de sânge din canalul anal se poate face prin rezoluţia patologiilor asociate care pot determina aceasta presiune elevată, respectiv constipaţia, obezitatea, meteorismul abdominal, boala hepatică avansată, tumorile de intestin, etc.
 
  Iată câteva măsuri de prevenţie care dau rezultate mai ales când sunt aplicate pe termen lung:
 
 1. Menţineţi greutatea corectă a corpului. Evitaţi fumatul, limitaţi consumul de băuturi alcoolice şi condimente.
 
 2. Evitaţi constipaţia prin consum de alimente bogate în fibre vegetale, hidratare corectă, mişcare, evitarea statului în sezut timp îndelungat, defecare din poziţie fiziologică ("pe vine") şi cât mai curând după apariţia senzaţiei de a merge la toaletă.
 
 3. Mentineţi igiena locală corectă şi efectuaţi periodic băi de şezut cu apă călduţă sau infuzie de muşeţel.
 
 Însă, anumiţi factori de risc precum moştenirea genetică şi vârsta nu sunt modificabili şi ca urmare nu pot fi preveniţi. De aceea, pentru a evita falsul confort dat de starea de sănătate aparentă se recomandă prevenţia activă. Această noţiune porneşte de la faptul că boli digestive incurabile precum cancerul de colon sau rect necesită foarte mulţi ani de la prima inflamaţie până la debutul malignităţii. Sănătatea aparentă se referă la intervalul de timp în care pacientul nu simte niciun disconfort (simptom), deşi boala este prezentă, dar evoluează silenţios, subclinic. Prevenţia activă se referă la efectuarea unor investigaţii medicale în scop profilactic, pentru a depista afecţiuni în faza precoce, atunci când acestea pot fi tratate eficient, prevenind evoluţia lor către forme incurabile.  


 
A preveni este mai uşor decât a trata
 

 Un control medical de rutină poate salva viaţa dumneavoastră sau a unei persoane dragi prin depistarea la timp a unei posibile afecţiuni grave, atunci când tratarea acesteia are şanse mari de reuşită.
 

 Vă invităm să ne contactaţi în vederea programării unui consult de rutină, chiar dacă sănătatea dumneavoastră este bună şi cu atât mai mult dacă prezentaţi unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • hemoroizi care nu cedează după tratament (pot fi hemoroizi falşi sau hemoroizi santinelă);
  • diaree cronică, constipaţie cronică, sau alternanţa diaree-constipaţie;
  • urme de sânge prezent în scaun (fie roşu deschis sau foarte închis la culoare);
  • senzaţia repetată că după scaun intestinul nu se goleşte complet;
  • senzaţia frecventă de balonare şi / sau crampe abdominale;
  • scaun care este mai subţire decât de obicei;
  • pierdere în greutate fără un motiv aparent;
  • senzaţia persistentă de epuizare;
  • vomitat repetat.
sus      
Vă mulţumim că aţi ales clinica Alexdor Medical. Gastroenterologie in policlinica Titan sector 3 Bucuresti.
 
Copyright © 2008-2020 Alexdor Medical.              Informare GDPR