Helicobacter pylori - Gastrita si Ulcer gastric cu bacteria Helicobacter pylori - Simptome infectie cu Helicobacter pylori - Cum se trateaza infectia cu bacteria Helicobacter pylori? Diagnostic si tratament in policlinica Titan sector 3 Bucuresti
Alexdor Medical - Gastroenterologie, Consultatie de specialitate, Ecografie 4D Doppler color in policlinica Titan sector 3 Bucuresti Protocol pentru programari la consultatie de specialitate in contextul epidemiologic COVID-19
 

Infecţia cu bacteria
 
Helicobacter pylori

 
(H. pylori)


 

  Cum se câştigă un premiu Nobel?
 
 În prezent, este cunoscut faptul că bacteria Helicobacter pylori (pe scurt, H. pylori) colonizează stomacul şi este asociată cu gastrita şi ulcerul gastro-duodenal. Însă, în 1982 când tânărul medic australian Barry Marshall a descoperit H. pylori şi efectele sale patogene, lumea medicala i-a respins ani la rând concluziile studiilor. La vremea respectivă era de neconceput ca o bacterie să fie capabilă să supravieţuiască în prezenţa acidului gastric.
 
 Reticenţa medicilor la ideile lui Marshall este uşor de înţeles. Acidul clorhidric din stomacul nostru are o tărie comparabilă cu cea a acidului sulfuric din bateria unei maşini, iar această aciditate incredibilă are tocmai rolul de a distruge bacteriile pe care le ingerăm odată cu alimentele. Fără acid clorhidric în stomac, boli infectioase precum enterocolita, dizenteria, holera, etc ar fi mult mai frecvente.

 "Toţi erau împotriva mea, dar eu ştiam că am dreptate" afirma dr. Marshall referitor la felul cum au fost primite concluziile studiilor sale.
 
 Pentru a demonstra că are dreptate, dr. Marshall s-a supus unui experiment inedit. Mai întâi, a efectuat o endoscopie digestivă superioară, care a relevat faptul că nu avea nicio afecţiune gastro-duodenală, apoi a băut un preparat conţinând o cultură de H. pylori. Dr. Marshall credea că va dezvolta un ulcer după câţiva ani, însă după doar trei zile de la ingerarea culturii de H. pylori, a prezentat simptome precum greaţă, halenă (respiraţie urât mirositoare) şi vomismente. O nouă endoscopie efectuată la opt zile după administrarea preparatului bacterian a diagnosticat o inflamaţie extinsă a stomacului (gastrită). Biopsia prelevată în cadrul acelei endoscopii a relevat prezenţa H. pylori, dovedind astfel faptul că bacteria reuşise deja să colonizeze stomacul.

dr. Barry Marshall a descoperit bacteria Helicobacter pylori
 
[ dr. Barry Marshall ]
 Pentru descoperirea bacteriei H. pylori şi dovedirea rolului acesteia în apariţia gastritei şi ulcerului peptic, dr. Barry Marshall a fost recompensat în anul 2005 cu premiul Nobel pentru medicină.
 

  Repere despre bacteria Helicobacter pylori
 
 După cum am văzut, Helicobacter pylori este o bacterie care colonizează stomacul şi este asociată cu o gamă largă de afecţiuni digestive printre care: gastrita, duodenita, ulcerul gastric şi duodenal, boala de reflux şi chiar cancerul gastric.
 
 Iată câteva informaţii utile despre această bacterie:
 
 - Mai mult de 50% din populaţia globului este infectată cu Helicobacter pylori. Este a doua cea mai răspâdită infecţie din lume, fiind intrecută doar de caria dentară.
 
 - Transmiterea bacteriei Helicobacter pylori este inter-umană calea de intrare fiind cea orală prin contactul cu persoane infectate (sărut, purtarea aceloraşi haine, folosirea aceleiaşi toalete, etc), prin ingestia de alimente sau apă contaminate, folosirea de ustensile alimentare contaminate, etc.
 
 - Infectia cu Helicobacter pylori este de regulă dobândită încă din copilărie.
 
 - Întrucât bacteria Helicobacter pylori persistă atât de mulţi ani în stomac, antibioticele pe care le luăm pe cale orală pentru a trata alte infecţii din organism vin în contact cu bacteria H. pylori şi îi pot conferi acesteia rezistenţă. Din acest motiv, infectia cu Helicobacter pylori este dificil de eradicat şi necesită o schemă terapeutică complexă.
 
 - Infecţia cu Helicobacter pylori este o cauză importantă pentru apariţia cancerului gastric, fiind clasificată încă din anul 1994 drept agent cancerigen de gradul 1 de către Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului. O parte dintre persoanele infectate cu H. pylori parcurg de-a lungul mai multor ani de zile aşa numita "cascadă Correa", respectiv evoluţia infecţiei către gastrita acuta, apoi gastrita cronica care se poate complica în timp cu metaplazie, apoi displazie şi în cele din urmă cancer gastric. Această progresie poate fi oprită prin diagnosticare şi tratare în timp util.
 

infectia cu bacteria Helicobacter pylori
 
[ Infecţia cu bacteria Helicobacter pylori şi evoluţia către patologie gastrică ]

 

  Simptomele şi diagnosticarea infecţiei cu Helicobacter pylori
 
 Majoritatea persoanelor infectate cu Helicobacter pylori nu prezintă simptome sau complicaţii. Atunci când simptomele sunt prezente, acestea sunt nespecifice şi includ: dureri sau senzaţia de arsură în zona abdomenului, balonare, eructaţii, halenă (respiraţie urât mirositoare), greaţă, senzaţia de plenitudine după ingestia unor cantităţi mici de alimente, pierderea apetitului. Mai rar survin vomismente, sângerări digestive sau prezenţa scaunelor negre.
 
 Diagnosticarea infectiei cu Helicobacter pylori se poate face prin: serologie, probe respiratorii, în materii fecale sau histopatologic în cadrul endoscopiei digestive superioare.
 
 Prezenţa anticorpilor anti Helicobacter pylori în sânge (metoda serologică) nu se corelează mereu cu o infectie Helicobacter pylori încă prezentă în stomac. Este posibil ca bacteria să fi fost eradicată între timp din stomac, însă anticorpii să persiste în sânge mult timp după eradicare, oferind astfel multe reacţii fals pozitive. Din acest motiv, diagnosticarea infectiei Helicobacter pylori prin determinarea serologică a anticorpilor anti H. pylori nu este indicată.
 
 Depistarea infectiei cu Helicobacter pylori prin probe respiratorii sau în materii fecale are un grad mare de acurateţe, însă aceste două metode nu permit diagnosticarea afecţiunilor cauzate de bacteria H. pylori.
 
 Cea mai precisă metodă pentru depistarea infectiei cu bacteria Helicobacter pylori este examenul histopatologic al materialului biologic prelevat în cadrul endoscopiei digestive superioare. Metoda endoscopica are avantajul că permite depistatarea nu doar a infectiei cu H. pylori, ci se diagnostichează totodată şi afectiunea indusă de această infectie. În cadrul endoscopiei se poate stabili cu precizie diagnosticul diferenţial, de exemplu gastrita versus ulcer, etc. Astfel, în urma endoscopiei, pacientul poate primi un tratament personalizat, atât pentru eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori, cât şi pentru tratarea afecţiunii cauzate de această infecţie.

Gastrita cu biopsie pozitiva Helicobacter pylori
 
Gastrită cu biopsie pozitivă Helicobacter pylori
Ulcer gastric cu biopsie pozitiva Helicobacter pylori
 
Ulcer gastric cu biopsie pozitivă Helicobacter pylori
 

  Tratamentul şi prevenţia infecţiei cu Helicobacter pylori
 
  Tratamentul alopat pentru eradicarea infecţiei cu bacteria Helicobacter pylori este complex si ţine cont de rezistenţa uimitoare a acestui microb, de zona geografică în care trăieşte pacientul (implicit de rezistenţa tulpinilor de H. pylori din acea zonă la anumite antibiotice), de utilizarea anterioară de antibiotice de către pacient (şi implicit riscul ca H. pylori să fi dobândit rezistenţă la acestea), etc.
 
   Tratamentul de eradicare a Helicobacter pylori presupune administrarea simultană a unui medicament care scade nivelul de acid gastric şi a unei combinaţii de antibiotice însoţite de probiotice care să prevină efectele adverse posibile ale antibio-terapiei. Succesul eradicării infecţiei bacteriene se face fie prin testul respirator, fie prin testare antigenică din materii fecale efectuată la cel puţin 4 săptămâni de la terminarea terapiei. Această schemă terapeutică complexă este efectuată la recomandarea şi sub suprevegherea medicului specialist.
 
  Prevenţia implică două abordări complementare:
 
 1. Prevenirea colonizării stomacului de către bacteria Helicobacter pylori. Ținând cont de transmiterea inter-umană cu cale de pătrundere orală a acestei bacterii, sunt indicate menţinerea unor măsuri de igienă personală şi evitarea (în măsura în care este posibil) a contactului cu persoane infectate.
 
 2. Prevenirea bolilor digestive generate de infecţia cu Helicobacter pylori. Majoritatea persoanelor infectate cu H. pylori nu prezintă simptome şi nu dezvoltă afecţiuni digestive. Însă,
aşa cum am văzut mai sus, unele persoane infectate cu Helicobacter pylori parcurg în timp aşa numita cascadă Correa care poate merge până la apariţia cancerului gastric. Prevenirea apariţiei acestor boli se face prin evitarea cumulului de factori de risc, respectiv prin evitarea stresului, fumatului, a consumului mare de substanţe iritante sau osmotic active (sare, dulciuri, oţet, nitriţi, nitraţi, gudroane, etc).
 
 Însă, anumiţi factori de risc precum moştenirea genetică şi vârsta nu sunt modificabili şi ca urmare nu pot fi preveniţi. De aceea, pentru a evita falsul confort dat de starea de sănătate aparentă se recomandă prevenţia activă. Această noţiune porneşte de la faptul că boli incurabile precum cancerul gastric necesită foarte mulţi ani de la prima inflamaţie până la debutul malignităţii. Sănătatea aparentă se referă la intervalul de timp în care pacientul nu simte niciun disconfort (simptom), deşi boala este prezentă, dar evoluează silenţios, subclinic. Prevenţia activă se referă la efectuarea unor investigaţii precum ecografia abdominală sau endoscopia digestivă superioară în scop profilactic, pentru a depista afecţiuni în faza precoce, atunci când acestea pot fi tratate eficient, prevenind evoluţia lor către forme incurabile.  


 
A preveni este mai uşor decât a trata
 

 Un control medical de rutină poate salva viaţa dumneavoastră sau a unei persoane dragi prin depistarea la timp a unei posibile afecţiuni grave, atunci când tratarea acesteia are şanse mari de reuşită.
 

 Vă invităm să ne contactaţi în vederea programării unui consult de rutină, chiar dacă sănătatea dumneavoastră este bună, şi cu atât mai mult dacă prezentaţi unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • disconfort abdominal sau indigestie repetată;
  • senzaţia repetată de balonare;
  • senzaţia de arsură gastrică sau arsură "în capul pieptului";
  • urme de sânge prezent în scaun (fie roşu deschis sau foarte închis la culoare);
  • vomitat repetat sau vomitat cu urme de sânge prezente;
  • pierdere în greutate fără un motiv aparent;
  • senzaţia persistentă de epuizare.
sus      
Vă mulţumim că aţi ales clinica Alexdor Medical. Gastroenterologie in policlinica Titan sector 3 Bucuresti.
 
Copyright © 2008-2020 Alexdor Medical.              Informare GDPR